TIPS & AKTIVITETER

Golfaren, soldyrkaren, den naturintresserade, spänningssökaren och den barnslige - Ja, här finns garanterat något för alla.

Orlando är kanske mest känt för de gigantiska nöjesparker som huserar här, och tro oss, de är värda sitt besök.


Men det finns så mycket annat i området såsom storstadsliv, shopping, alligatorsafari, fantastiska stränder, golfbanor i världsklass och är man beredd att köra en bit så är möjligheterna oändliga.

 

På dessa sidor tipsar vi om några av de aktiviteter och sevärdheter som Orlandoområdet erbjuder!

NÖJESPARKER

UTFLYKTER

RESTAURANGER

SPORT & GOLF

STRÄNDER

KRYSSNINGAR

GODA RÅD

Att ta del av andras erfarenheter är både kul och nyttigt.

Här skriver vi om några av de funderingar vi själva haft och frågor ställts till oss.

 

Allmänt.

Tidskillnaden mellan Florida och Sverige är 6 timmar, USA ligger "efter Sverige".

Skulle ni råka ut för en olycka och behöva komma i kontakt med nödcentral, är numret 911.

 

Florida har ett rikt djurliv, och det finns några djur. Det är dock osannolikt att ni skulle träffa på några om ni inte är ute vildmarken.

Det finns alligatorer, även i vattendragen runt golfbanor och villaområden. Skulle ni har turen och se en så ska ni snarare bli glad än rädd. Det är förbjudet enligt amerikansk lag att mata eller besvära dem.

 

Visum & Pass

Om man besöker USA som turist behövs inget visum. Dock krävs en onlineregistrering (ESTA) innan ankomst.

Denna registrering görs här: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ Denna registrering är giltig i 24 månader.

Vid registrering av ESTA ska ni ange er adress i USA, denna adress erhåller ni från oss i samband med bokning.

Mer information om ESTA på svenska finner ni här: http://www.cbp.gov/sites/default/files/documents/esta_2010_swedish.pdf

 

Flyg

Det är lätt att hitta flyg mellan Skandinavien och Orlando och det går flera reguljära rutter varje dag.

Ta god tid på er att hitta ett alternativ som passar er. Ibland kan det vara skönt med en mellanlandning och bensträckare.

Ni bör kunna hit en t o r biljett mellan 4000-8000 kr. Ett tips är att titta på flyg både till Orlando (MCO) och Tampa flygplats (TPA)

 

Klimat och väder

Florida är The Sunshine State och Orlando har mestadels behagligt väder. Somrarna kan bli ganska varma och vintern är att jämföra med svensk sommar/höst. Du kan med andra ord alltid bättra på brännan vid poolen, när du än väljer att besöka villan.

Säkrast prognos hittar du enligt oss hos den norska vädertjänsten: http://www.yr.no/


Hyrbil

Att hyra bil är mer eller mindre ett måste vid ert besök. Det finns en uppsjö av olika uthyrare och alternativ. Vårt tips är att du använder dig av en de stora aktörerna och bokar din bil hemifrån, exempelvis rentalscars.com. Normalt sett behöver ni vara över 21 år och ett giltigt körkort för att få hyra bil. Ska ni vara flera förare så meddela uthyraren detta, det brukar tillkomma en avgift för extra förare.

Det är gott om vägtullar i Florida och det kostar normalt mellan 0,50-2 USD att köra igenom. Det flesta biluthyrarna är dock anslutna till SunPass, ett smidigt elektroniskt sätt att betala väggtullarna. Så slipper ni krångla med kontanter och stanna i varje vägtull. Kolla med din uthyrare vad som gäller hos dem.

Man är minst lika hård på fortkörningar och fyllekörningar som hemma i Sverige, så undvik detta helt enkelt.

 

Pengar

Växla pengar görs med fördel i Sverige, det är oftast dyrare att växla i USA. Det är sällan några problem att betala för sig, i USA tar glatt emot de flesta kredit- och betalkort. Det tillkommer statlig skatt på 7% (moms) på alla priser som anges.

 

Dricks

Att ge dricks är ofta en utmaning för den svenska besökaren. Många upplever det som svårt att göra rätt för sig och rädda för att göra bort sig. Sedvanan är bara att acceptera om ni väljer att resa till USA. Det flesta som är anställda i serviceyrken har en mycket låg fast lön som kompenseras av den drick som kunden lämnar. Att inte lämna dricks är helt enkelt inte okej och du riskerar att uppfattas som både ovänlig och snål. I värsta fall åker du på en utskällning. Ett tips är att att har några endollars-sedlar lättillgängligt i fickan så dricksandet kan ske enklare och mer naturligt. Vid restaurangbesök bör ni ge 15-20% i dricks, ännu mer och ni är riktigt nöjd.

 

Ström

I USA har de lägre spänning i elnätet än i Sverige. Men det flesta apparater som man har med sig på resan (laptop, mobiltelefon, rakapparater) brukar klara både den lägre och högre spänningen. Kolla på så att det står 100-240 VAC - 50/60 Hz. De har också en annan typ av stickkontakt än i Sverige. Vi har gjort några adaptrar som finns i huset så ni kan använda era svenska laddkablar. Men det är inte fel att ha en eller några reseadaptrar med sig på resan.